Lexikon

1 - 1 / 1 megjelenítése
1 | 2 | 6 | 9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Z
bioflavonoidok

P-vitamin komplex vagy citrin néven is ismert, növényi eredetű biológiailag aktív anyag. A növényekben többféle szerepet is betölt, pl. a legtöbb virág színe is nekik köszönhető, de szerepük van baktériumokkal szimbiózis kialakításában is.

Az ember viszonylag nagy mennyiséget fogyaszt ezekből a növényi anyagokból, melyekről bizonyított, hogy jótékonyan befolyásolják az emberi szervezet reakcióját allergénekkel, karcinogénekkel, vírusokkal és egyéb kórokozókkal szemben, tehát antimikróbás, gyulladáscsökkentő, allergia ellenes és rákellenes hatásai lehetnek.

Jól ismert a flavonoidok in vitro antioxidáns hatása, amit az élelmiszer és kozmetikai ipar hasznosít. In vivo, azaz a szervezetben klinikailag nem bizonyított ez a hatás, de az igen, hogy megakadályozza a C-vitamin idő előtti lebomlását, ami antioxidáns szerepét bizonyítja.

A flavonoidok olyan mechanizmusokat indítanak a szervezetben, melyek segítik a rákos sejtek elpusztítását, a daganatok növekedését.

Egyes bioflavonoidok, mint a rutin, a diosmin, a troxerutin vagy a hidrosmin jótékony hatást gyakorol az erekre, védi azokat a gyulladásos folyamatoktól.