Ugrás a tartalomra

Lexikon

1 - 1 / 1 megjelenítése
1 | 2 | 6 | 9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Z
biomérnökség

biotechnológiákat alkalmazó mérnöki tevékenység. A biomérnökség olyan biológiai és biokémiai folyamatokat állít a technológia középpontjába, melyek tenyésztett sejtek, vagy azok valamely termékének pl. enzimek felhasználásával állítanak elő ipari termékeket. A biomérnökség a technológia középpontjában álló, az átalakító tevékenységet végző tenyésztett sejt, szövet vagy enzim számára optimális működési körülményeket biztosít a technológia paraméterek hőmérséklet, pH, ozmózisnyomás, tápanyag- és oxigénellátottság, vitaminok,stb. célszerű megválasztásával és szabályozásával. A biomérnökség a mikrobiológia, a biokémia, a genetika, a mérnöki tudományok, elsősorban a vegyészmérnökség és a számítástechnika integrált alkalmazását jelenti. A biomérnökség új iparágakat hoz létre, mint a megújuló energiaforrásokat előállító ipar bioetanol, biodízel, stb., a hulladékfeldolgozó és hasznosító ipar, környezetvédelmi ipar. A fermentációs technológiák modernizálásával megreformálja a hagyományos biotechnológiákat a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban. A génmérnökség, az enzimmérnökség és a fehérjemérnökség a modern mezőgazdálkodás, gyógyászat és gyógyszeripar alapját képezi. A vegyipar és a környezetvédelmi iparok is egyre "lágyabb" technológiákhoz fordulnak a biomérnökség segítségével, olyanokhoz, amelyek alacsony hőfokon, olcsó, megújuló és visszaforgatható alapanyagokból dolgoznak, kis energiaigénnyel működnek, tehát környezeti kockázatuk kicsi, a fenntartható fejlődés szempontjából előnyösek.