Lexikon könnyen érthető magyarázatokkal
1 - 1 / 1 megjelenítése
allergia
Az allergia a szervezet túlzott, vagy indokolatlan válasza külső hatásokra. Ilyen külső hatások lehetnek:
- egyes élelmiszerek,
- természetes anyagok,
- por,
- növények pollenje
- esterséges vegyi anyagok
- vegyi anyagokat tartalmazó élelmiszerek,
- kozmetikumok.
A szervezetet olyan sok inger éri, hogy olyasmire is reagál, amire nem kéne. Ez a szervezet túlérzékenységéből, túlreagálásából fakad. Ezeket a túlzott reakciókat gyógyszerekkel lehet leállítani, de sokszor így sem sikerül.
A leggyakoribb allegiák a következők:
- élelmiszerallergiák: gyakori allergiát kiváltó élelmiszerek a diók, mogyorók, eper, zeller,
- a szénanátha és az asztma, melynek kiváltói lehetnek gombaspórák, növényi pollenek,
- rovarcsípések, például méhcsípés, pókcsípés,
- állati szőr vagy toll, például macskaszőr, lúd-pehely,
- csalánkiütés élelmiszerektől, gyümölcsöktől,vegyi anyagoktól,
- ismeretlen eredetű bőrgyulladások, ekcémának is nevezik (kiváltója: háztartási vegyi anyagok, kozmetikumok),
- gyógyszerallergiák, például egyes emberek érzékenyek a penicillinre vagy más antibiotikumokra.