Lexikon könnyen érthető magyarázatokkal

1 - 17 / 17 megjelenítése
A | B | C | D | É | F | G | H | I | J | K | L | M | N | Ö | P | R | S | T | Ü | V | W | Z
sav

A savak olyan kémiai vegyületek, melyek pH-értéke 0 és 7 közötti.

A savak általában oldat formában léteznek. Maró hatású anyagok, ezért veszélyesek. Attól függően milyen erősek, képesek feloldani az anyagokat pl. fémeket.

Sok vegyület színét megváltoztatják, például a lakmusz papírt pirosra színezik, a kurkuma nevű sárga színezéket pedig barnára. Az élelmiszereknél is megfigyelhetjük ezeket a színváltoztataásokat, példáuzl a lila képoszta pirosba megy át, ha megsavanyítjuk egy kis ecettel. A teák színe is megváltozik, ha citromot teszünk bele.

Azokat az anyagokat, amik savak hatására nagyon nagymértékben és mérhető módon megváltoztatják a színűket indikátoroknak is használjuk, hiszen mutataják az oldat savasságát és annak mértékét is. Ezért az indikátorokat használhatjuk savak és akár a savak erősségének kimutatására, mérésére.

savas eső

A csapadékkal a földfelszínre kerülő savas anyag, mely gyakran tönkreteszi a felszínt: a növényzetet, a talajt, az óceánokat és a tengereket. A savas eső pH értéke 5 alatt van, de sokkal kisebb is lehet, akár pH 2 érték is előfordulhat. Az emberi tevékenységek légszennyező hatására alakul ki a savas eső.

sivatag

A sivatag olyan terület, amelynek felszínét főleg homok és apró kőzetek alkotják. Az évi csapadék mennyisége kevés, ezért állandó szárazság jellemző. A szárazság miatt a talaj terméketlen, csak szárazságtűrő növények képesek megélni ilyen területen pl.: kaktusz. A sivatagokban jellemzőek a porviharok. A hőmérséklet ingadozik, nappal magas, éjszaka pedig alacsony.

sivatagosodás

A szárazság miatt a talaj kiszárad, majd a szél a talajszemcséket szétfújja, miközben egyre apróbb szemcsék alakulnak ki és sivatag jön létre.

Az elsivatagosodás folyamata hosszú idő alatt vezet sivatag kialakulásához, de a talaj használat szempontjából már a szárazság is súlyos problémákat okoz. Éghajlati, mezőgazdasági, gazdasági, politikai tényezők egyaránt szerepet játszanak a kialakulásában.

Az elsivatagosodás az egész világon tapasztalható, a mediterrán térségben, Kaliforniában még a magyar Alföldön is. Ez egy globális, vagyis az egész Földet érintő környezeti probléma.

A só szilárd halmazállapotú kristályos anyag.

A konyhasó az egyik legismertebb sófajta a hétköznapokban. Tartósításra és ételízesítésre használjuk a konyhában. A só életszükséglet. A sóhiány számtalan betegséget idézhet elő, szédüléssel, rosszulléttel is járhat a hiánya.

sugárzó anyagok

A sugárzó anyagok más néven radioaktív anyagok radioaktív sugárzást bocsájtanak ki magukból. A nagy energiájú sugárzás az atomok átalakulásával jön létre.

A természetben is megtalálhatóak ezek az anyagok például a rádium és a polónium.

A sugárzás erőssége csak a radioaktív elem mennyiségétől függ. A radioaktív sugárzás láthatatlan, de néhány anyag a sugárzás következtében látható fényt bocsájt ki. A radioaktív sugárzás az élő sejteket károsítja.

szárazelem hulladék

A szárazelem hulladékok közé tartoznak aceruzaelem, gombelem, góliátelem, tölthető akkumulátor, 9v-os elem, lapos elem, telefon akku.

Ezeket a hulladékokat szelektíven kell gyűjteni, ne dobluk a háztartási szemétbe. Vigyük el a nagyobb üzletekben lévő gyűjtőhelyekre.

szelektív hulladékgyűjtés

A szelektíven gyűjtés azt jelenti, hogy a hulladékot már a keletkezésekor csoportosítva gyűjtjük, attól függően, hogy milyen anyagból van.

Így külön gyűjtögetjük a műanyagot, a papírt, a fémet, a veszélyes hulladékokat (szárazelemek, akkumulátorok, fáradt olaj a kocsikból, festékesdobozok, vegyszeresdobozok, tönkrement háztartási eszközök, számítógépek, stb.).

A szelektív gyűjtést otthon, az iskolában vagy a munkahelyünkön is meg kell oldani, majd a külön gyűjtött hulladékot elvinni a köztereken felállított színes konténerekbe vagy a gyűjtőtelepekre, hulladékudvarokba.

A célunk az, hogy minden anyag újra hasznosuljon, semmi ne vesszen kárba a Földön, mert minden új anyag újabb terhet jelent a környezetre, a Föld ökoszisztémájára.

szelektív hulladékgyűjtő udvar

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok gyűjtését jelenti anyag fajtánként. Például a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát (papír, műanyag, üveg) a termékek elfogyasztását követően már otthonunkban is különválasztva tároljuk. Ezt követően pedig anyaguk szerint elkülönítve helyezzük el a szelektív hulladékgyűjtő udvarok megfelelő edényeiben.

Az elkülönítendő csoportok:

Papír hulladék

Műanyag hulladék

Fehér üveg hulladék

Színes üveg hulladék

Fém hulladék

Italos kartondoboz hulladék

Szárazelem hulladék

Gyógyszerhulladék

Zöld hulladék

Világítótest hulladék

Elektronikai hulladék

CD, DVD adathordozó hulladék

Vegyipari hulladék

Hulladékolaj

Üveg, porcelán hulladék

Gumihulladék

Textilhulladék

Fahulladék

Építési és bontási hulladék

Hulladékvíz

szélenergia

A szélenergia megújuló energiaforrás, ami mindig újratermelődik. A szélenergiát már régóta használják. Korábban szélmalmokat építettek, ahol a szél energiája mechanikusan működő szerkezetet működtetett pl. gabonaőrlés. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina. A szél a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá.

szélkerék

A szélkerék egy olyan szerkezet, amivel elektromos áramot lehet termelni. A szélenergiát hasznosíthatjuk ezzel a módszerrel. A szél a szélkerék lapátjait forgatja és a forgási energiát átalakítják elektromos árammá.

szemét

A szemét olyan hulladék, amit már semmire sem fognak felhasználni, egyszer s mindenkorra veszendőbe megy.

A hulladék a haszontalanná vált anyag, használt termék, amelynek további felhasználásáról lemondtak. A hulladékot gyűjtik, hulladéklerakó telepekre szállítják vagy újrahasznosítják.

A szemét a hulladékkal ellentétben nem kerül gyűjtésre, főként nem szelektív gyűjtésre. A szemét nagy része ellenőrizetlenül kerül a környezetbe, szennyezi és elcsúfítja a környezetet.

szénhidrogének

A szénhidrogének a legegyszerűbb felépítésű szerves vegyületek. Csak szenet és hidrogént tartalmaznak, nevük is erre utal.A molekulák méretüket és formájukat tekintve rendkívül nagy változtosságot mutatnak: szénhidrogén a metángáz, a benzin és a dízelolaj, a gyertyák anyaga a paraffin-viasz, vagy az utak fekete anyaga, az aszfalt is.

A természetben nagy mennyiségben a kőolajban és a földgázban találhatóak meg.

szennyvíz

A szennyvíz a háztartásokból, lakóközösségekből, mezőgazdaságból és iparból származó használt, szennyezett víz.

A szennyvizet csak tisztítás után szabad a folyókba, vagy tavakba engedni.

Az iparból és mezőgazdaságból származó szennyvizeket célszerű a keletkezés helyén kezelni, tisztítani, figyelembe véve a helyi vegyszerhasználatokat.

A városok úgynevezett kommunális (háztartási) szennyvizét, mely főleg a háztartásokból kerül ki, csatornákon vezetik nagy szennyvíztisztító telepekre és ott kezelik.

A kezelt, tisztított szennyvíz sem ártalmatlan, abban még maradnak az élővizekre veszélyes anyagok.

Ahol sem csatorna, sem szennyvíztisztító telep nincs (pl. tanyákon, kisebb településeken), ott a szennyvizet föld alatti tárolótartályokba gyűjtik és onnan szippantós kocsival szállítják a szennyvíztisztító telepekre.

A tanyákon és a kisebb településeken saját természetes szennyvíztisztítókat is ki lehet építeni, például szennyvíztisztító tavat vagy nádast, esetleg élőgépet. Ezekben a természetet utánzó technológiákban a növények és a növények gyökerén élő mikroorganizmusok szoros együttműködésben hasznosítják a szennyvízben oldott anyagokat. Mindent elfogyasztanak a vízből, a végén a víz tiszta lesz, így beengedhető lesz a közeli patakba vagy tóba, vagy felhasználható lesz növények locsoláshoz.

szennyvíztisztító telep

A szennyvíztisztító telepekre csatornákon keresztül érkezik a szennyvíz.

A beérkező vizet több lépésben tisztítják meg.

Elsőként a szennyvízben lévő darabos anyagokat kiszűrik, szitákon fogják fel.A darabos anyagokon kívül a szennyvízben olyan szerves és szervetlen anyagok vannak oldva, amiket a mikroorganizmusok képesek hasznosítani, bontani.

Második lépésben biológiai szennyvíztisztítás következik, levegőztetéssel. Ennek során a baktériumok és más mikroorganizmusok számára hasznos anyagokat távolítjuk el a szennyvízből, miközben a mikroorganizmusok felszaporodnak, és szorgalmasan fogyasztják a vízben oldott szennyezőanyagokat.

A biológiai szennyvíztisztítási lépés után kapott mikroorganizmus-tömeget szennyvíziszapnak nevezzük. Ez hasznos anyag lehet, ha nincsen benne sok szennyezőanyag. Komposztálás után lehet vele a talajt javítani, vagy rothasztással biogázt termelni belőle.

A biológiai tisztításon átesett vizet még további tisztításnak is alávethetjük, például levegőztetés nélküli mikrobiológiai kezelésnek, vagy növények segítségével történő kezelésnek, hogy a nehezebben vagy lassabban bomló maradék szennyezőanyagot is eltávolítsuk, például a nitrátokat. Ezek után már nagyon érzékeny élővizekbe, például a Balatonba is beleengedhetjük a kezelt vizet.

színes üveg hulladék

A színes üveg hulladékok közé tartoznak a zöld, barna, sárga, italos, parfümös, st. üvegek. Ezeket különválasztva gyűjtjük a fehér üvegtől, mert a fehár és színes üveget más módon és más célra hasznosítják. A fehér üvegből minden esetben fehér üveget gyártanak, a színeseket viszont más célra is használják, például zúzás, örlés után útburkolat készítésekor az aszfaltba keverik.

szúnyogirtó

A szúnyogirtó egy készítmény, amit a szúnyogok távoltartására használhatunk.

Mindenféle formában kapható az üzletekben. Leggyakrabban spray formájában használják. Vannak olyan krémek, amivel bekenhetjük bőrünket és a szúnyogokat távol tartja az illatanyag.

A szúnyogírtó vegyi anyagok lehetnek szintetikus és természetes anyagok. A természetes anyagok közül például az illóolajok (citromolaj, levendulaolaj, menta) elriasztják a szúnyokokat.

Lakásunkban elhelyezhetünk olyan szerkezetet, ami időközönként illatanyagok bocsájt ki és a szúnyogok ezért nem jönnek be a szobába.