Lexikon könnyen érthető magyarázatokkal
Az édesvíz a természetben harmat, köd, eső, hó vagy jég formában jelenhet meg. A tiszta édesvíz sem színnel, sem szaggal, sem ízzel nem rendelkezik. 0 Celsius fok (víz fagyáspontja) alatt mint jég, 100 Celsius fok (víz forráspontja) felett mint gőz jelenik meg.
Érdekes, hogy a 4 Celsius fokos víz nehezebb, mint a 0 fokos, ezért a mélyebb tavak nem fagynak be a fenekükig, a halak és más élőlények számára marad folyékony víz a felszíni jég alatt is.
Az édesvíz elnevezés tulajdonképpen a sósvíztől, vagyis a tengervíztől való megkülönböztetést szolgálja. Igaz, hogy só (sós ízű konyhasó) nincs az édesvízben, de más létfontosságú sók és ásványi anyagok vannak benne, így kálium, magnézium, kálcium, szulfátok, karbonátok, stb. Ezek a sók összesen 300−500 milligramm/liter értéket érhetnek el az édesvizekben.