Lexikon könnyen érthető magyarázatokkal

1 - 1 / 1 megjelenítése
A | B | C | D | É | F | G | H | I | J | K | L | M | N | Ö | P | R | S | T | Ü | V | W | Z
allergia

Az allergia a szervezet túlzott, vagy indokolatlan válasza külső hatásokra. Ilyen külső hatások lehetnek:

  • egyes élelmiszerek,
  • természetes anyagok,
  • por,
  • növények pollenje
  • esterséges vegyi anyagok
  • vegyi anyagokat tartalmazó élelmiszerek,
  • kozmetikumok.

A szervezetet olyan sok inger éri, hogy olyasmire is reagál, amire nem kéne. Ez a szervezet túlérzékenységéből, túlreagálásából fakad. Ezeket a túlzott reakciókat gyógyszerekkel lehet leállítani, de sokszor így sem sikerül.

A leggyakoribb allegiák a következők:

  • élelmiszerallergiák: gyakori allergiát kiváltó élelmiszerek a diók, mogyorók, eper, zeller,
  • a szénanátha és az asztma, melynek kiváltói lehetnek gombaspórák, növényi pollenek,
  • rovarcsípések, például méhcsípés, pókcsípés,
  • állati szőr vagy toll, például macskaszőr, lúd-pehely,
  • csalánkiütés élelmiszerektől, gyümölcsöktől,vegyi anyagoktól,
  • ismeretlen eredetű bőrgyulladások, ekcémának is nevezik (kiváltója: háztartási vegyi anyagok, kozmetikumok),
  • gyógyszerallergiák, például egyes emberek érzékenyek a penicillinre vagy más antibiotikumokra.